Parasociale interactie

Het wordt een steeds vaker genoemd begrip: parasociale interactie. Bij parasociale interactie gaat het om de manier waarop mediagebruikers reageren op mensen die in die media optreden, een wijze van reageren die verloopt alsof het een interactie betreft tussen ‘echte’ mensen in het gewone dagelijkse leven.

Parasociale interactie is dus een schijn interactie en kan ook een schijnrelatie zijn. Men gaat dus een relatie aan met een figuur in de media, terwijl hij of zij diegene misschien nog nooit heeft ontmoet. Denk bijvoorbeeld aan Twitter, je volgt iemand en diegene tweet over gebeurtenissen in zijn leven. Hierdoor voelt het als of je deel bent van zijn of haar leven. Vervolgens wordt deze relatie verder opgebouwd en onderhouden. Ook kan er met tekenfilmfiguren een schijnrelatie opgebouwd worden.

Bekende Nederlanders kunnen sociale interactie verzorgen. Zo kan een fan van Beyoncé ook een parasociale relatie met Beyoncé zelf hebben, dit kan bijvoorbeeld leiden tot stalkersgedrag.

Femme en ik hebben bijvoorbeeld een parasociale interactie met de personages in Pretty Little Liars. Dit is een serie over 5 vriendinnen, waarvan er eentje wordt vermoord. Tijdens de eerste 4 seizoenen komen wij als kijker er steeds meer achter dat Allison (de vermoorde vriendin) eigenlijk helemaal niet vermoord is. Ook worden de 4 Little Liars gestalkt door iemand genaamd A. Doordat je wordt meegetrokken in de problemen van de 4 overgebleven Little Liars voelt het alsof je een band met hen opbouwt, wanneer er een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt in hun leven leef je met hen mee en wil je ze helpen om het op te lossen.

William Rice, 2011, Social media is ook parasociaal, http://mediapsychologie.nl/2011/01/05/social-media-is-ook-parasociaal/

Christel van den Berg, 2008, Parasociale relatie met een bewoner uit ‘De gouden kooi’ en de beëindiging van deze relatie http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=113057

Heuvelman, A., & Fennis, B. (2005). Mediapsychologie. Amsterdam: Boom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s