Copycat effect

Het copycat effect is wanneer iemand een bepaalde handeling verricht naar aanleiding van een bericht in de media over een soortgelijke handeling. Mensen worden als het ware geïnspireerd door acties van andere die worden besproken in de media en gaan daardoor imiteren.

Een Copycat-misdaad is een misdaad die is uitgevoerd naar aanleiding van een bericht in de media van een soortgelijke misdaad. Het Copycat-effect komt voor bij misdaden van uiteenlopende aard, van winkeldiefstal tot zelfmoord. We gebruiken als voorbeeld de schietpartijen in Amerika op publieke plaatsen. Dit copycat-effect is bekend sinds de golf van zelfmoorden na de publicatie van Johann Wolfgang von Goethe’s 1774 roman, “The Sorrows of Young Werther”, waarin de romantische hoofdpersoon zichzelf doodt nadat hij verliefd is geworden op een vrouw die al getrouwd is. Sindsdien is het copycat-effect ontstaan ​​in de clustering van de vele verschillende soorten van destructieve handelingen waaronder zelfmoorden, moord-zelfmoord, familicides en rampage moorden.

Een voorbeeld van het copcat-effect zijn de schietpartijen die in 2012 in de Verenigde Staten plaats vonden. Zeven doden bij een universiteit in Oakland in april. Vijf doden bij een Seattle koffieshop in mei. Twaalf doden in Aurora, Colorado, in bioscoop in juli. Zes vermoord bij de Wisconsin Sikh tempel in augustus, en zes meer gedood in Minneapolis in september. Drie doden in de Milwaukee spa schietpartijen in oktober. En het meest recent, en onvoorstelbaar, 20 kinderen vanaf zes, samen met zes volwassenen, vermoord bij Sandy Hook Elementary School. De trend is verontrustend duidelijk.

Maar niet alleen nieuwsberichten kunnen het copycat-effect veroorzaken. Ook kunnen films een inspiratebron zijn voor dit soort gebeurtenissen.

Scream: Een 24-jarige jongeman, Thierry Jaradin, stak Alisson Cambier, 30 keer; vergelijkbaar met de manier waarop het slachtoffer werd gestoken in de film. Hij droeg het Ghostface kostuum en later werd bekend dat de moord op een soortgelijke wijze zoals in de film was gepland.

The Dark Knight heeft velen geïnspireerd voor copycat misdaden. Denk bijvoorbeeld aan de schietpartij in een bioscoop vol met Batman fans. De schieter riep tijdens de schietpartijen, “ik ben de Joker!”. In 2010, mishandelde een man in Wisconsin  zijn neef en vriendin, verkleed als de Joker, toen ze sliepen. En in 2009, werd een jong meisje aangevallen door haar leraar met een scheermesje. Haar gezicht werd zo beschadigd dat het leek op dat van de Joker.

Saw: In Salt Lake City werden twee tienerjongens gearresteerd nadat de politie had gehoord dat ze van plan waren om mensen te ontvoeren, martelen en vermoorden. De jongens waren van plan om een aantal mensen, die andere pijn hadden gedaan, een lesje te leren. Ze hadden camera’s opgezet zodat ze hun moorden konden opnemen. In Tennesse werden twee meisjes aangehouden, omdat ze een voicemail bij een 52-jarige vrouw hadden achtergelaten waarin ze zeiden dat ze de vriend van de 52-jarige vrouw hadden ontvoerd. De meisjes vertelden dat ze haar vriend in leven kon houden door haar eigen leven op spel te zetten (hem proberen te redden uit de gaskamer) of ze kon hem laten sterven.

Onbekend, (z.d) http://en.wikipedia.org/wiki/Copycat_crime

Onbekend, 19 mei 2012, http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/26319-het-verschijnsel-copycat.html

Nigel Barber, July 27 2012, http://www.psychologytoday.com/blog/the-human-beast/201207/copycat-killings

Zeynep Tufekcidec, 19 december 2012, http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/12/the-media-needs-to-stop-inspiring-copycat-murders-heres-how/266439/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s